Gönüllü Eğitimi Programı Eğitici Eğitimi Sona Erdi
Nursema2022-01-26T16:25:45+03:00AB Başkanlığı tarafından AB desteğiyle koordine edilen Sivil Toplum Destek Programı-III kapsamında finanse edilen ve Tohum Otizm Vakfı ile Maya Vakfı ortaklığında yürütülen “Yerel STK’ların Gönüllü Yönetiminde Güçlendirilmesi Projesi: GÖNYE” faaliyeti olan “Gönüllü Eğitim Programı-Eğitici Eğitimi” sona erdi. Türkiye’deki farklı yerel STK’lardan katılımcılara beş gün süren eğitime sundukları değerli katkılar için teşekkür ederiz.



Gönüllü Eğitimi Programı Eğitici Eğitimi
Pikan2021-09-07T13:48:35+03:00GÖNYE Projesi Arama Konferansı 30 STK İştiraki İle Gerçekleştirildi!
Pikan2021-09-14T13:13:48+03:00ÖĞRENCİ ve AİLE DESTEK BİRİMİ
Nursema2021-05-20T10:33:19+03:00Yeni Mezunlara İstihdam Sağlayan İLK FIRSAT PROGRAMI’NIN BAŞVURULARI BAŞLADI!
Nursema2021-05-11T12:37:40+03:00
- 2020 Haziran ayı ve sonrasında devlet üniversitesinden mezun olması,
- Diploma notunun 4’lük sisteme göre en az 2,5/ 100'lük sistemde en az 65 puan olması
- Daha önce tam zamanlı çalışmamış olması
Türkiye 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü’nde “Otizme Mavi Işık Yak”tı!
Nursema2021-04-05T16:33:09+03:00Tohum Otizm Vakfı’nın öncülüğünde, 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü’nde Türkiye bir kez daha ‘Mavi’ye büründü. Otizme dikkat çekmek ve farkındalığı artırmak amacı ile tüm dünyada eşzamanlı düzenlenen ‘Otizme Mavi Işık Yak’ kampanyası kapsamında ülkemizdeki önemli ikonik yapılar 2 Nisan’da mavi ışıkla aydınlatıldı. Ayrıca Tohum Otizm Vakfı’nın çağrısı ile duyarlı bireyler de sosyal medya hesapları üzerinden #otizmemaviışıkyak etiketi ile otizmin farkında ve onların yanındayız mesajlarını paylaştı.
Doğuştan gelen ve genellikle yaşamın ilk üç yılında fark edilen gelişimsel bir farklılık olan otizm tanısı 1985’de her 2.500 çocuktan 1’ine konulurken, bugün doğan her 54 çocuktan 1’i otizm tanısı aldığı tahmin ediliyor. Birleşmiş Milletler (BM) bu hızlı artışı tüm ülkelerin gündemine taşımak için 2008 yılında 2 Nisan’ı Dünya Otizm Farkındalık Günü olarak ilan etti. Bu anlamlı gün nedeniyle her yıl dünyanın dört bir yanında otizme dikkat çekmek ve farkındalığı artırmak amacı ile ‘Mavi Işık Yak’ (Light It Up Blue) kampanyası düzenleniyor. Tüm dünyada büyük ilgi gören kampanyanın Türkiye elçisi Tohum Otizm Vakfı öncülüğünde bu yıl da ülkemizde eşzamanlı olarak aralarında Fatih Sultan Mehmet, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Osman Gazi Köprüleri, Gaziantep Kalesi, Amasya Kalesi, Masal Şato, Pamukkale Travertenleri, Galata Kulesi’nin de bulunduğu birçok ikonik yapı mavi ışıkla aydınlatıldı. Ayrıca Tohum Otizm Vakfı’nın çağrısı ile insanlar mavi giyerek, sosyal medya hesapları üzerinden #otizmemaviışıkyak etiketi ile otizmin farkında ve onların yanında olduklarına dair mesajlar paylaştılar.
Ünlü İsimler Otizme Mavi Işık Yaktı!
Otizmin görülme sıklığı günümüzde çok büyük bir hızla artıyor. 1985 yılında her 2.500 çocuktan 1’ine otizm tanısı konulduğu tahmin edilirken, günümüzde her 54 çocuktan 1’inin otizm tanısı aldığı tahmin edilmektedir.Bu gerçeğe dikkat çekmek için yapılan çağrıya kayıtsız kalmayan Seda Sayan, Çağla Şikel, Pınar Altuğ Atacan, Ebru Karaduman, Kalben, Gözde Atasoy, Damla Can, Tan Taşçı, Cemre Kemer, Gözde Atasoy, Başak Gümilcilenoğllu, Deniz Baysal, Ahsen Eroğlu, Engin Hepileri, Alina Boz, Doğukan Manço, Ebru Şallı, Nur Tuğba Algül, Damla Sönmez, Alp Navruz, Alina Boz, Serhat Teoman, Özge Özaçar, Murat Aygen, Ebru Cündübeyoğlu, Itır Esen, Siren Ertan, Ayça Erturan, Çiçek Dilligil, Jessica May, Burak Deniz gibi pek çok ünlü isim Tohum Otizm Vakfı tarafından başlatılan kampanyaya destek oldu.
Türkiye “Otizme Mavi Işık Yak”tı, otizm farkındalık hareketinin parçası oldu.
Erken tanı ve yoğun sürekli eğitimle, otizmli bir çocuğun yeniden doğacağına vurgu yapan Tohum Otizm Vakfı Genel Müdürü Suat KARDAŞ, “‘Otizm farkındalığında neredeyiz?’ sorusunun cevabını bulmak amacıyla yola çıktığımız ve 3.’sünü gerçekleştirdiğimiz “Türkiye’deki Bireylerin Otizm Algısı ve Bilgi Düzeyi” araştırması, farkındalığın yıllar içinde arttığını ancak araştırma sonuçlarının tüm umut vericiliğine rağmen otizmin belirtileri ile erken tanı ve eğitimin önemi konusunda farkındalık çalışmalarının artırılmasının kritik olduğunu gösteriyor. Bu anlamda ‘Otizme Mavi Işık Yak’ kampanyasına destek olmak için 2 Nisan günü mavi giyip, #otizmemaviışıkyak etiketi ile sosyal medya paylaşımları yaparak otizmlilere ışık olan, otizmi gündeme taşıyarak Türkiye’nin otizme bakışının dönüşmesine, otizmli bireylerin daha iyi anlaşılmasına katkıda bulunan herkese, kurum ve kuruluşlara desteklerinden dolayı teşekkür ediyoruz. Nisan ayı boyunca yapacağımız farkındalık çalışmalarında yanımızda olmalarını diliyoruz.” dedi.
Mucize Doktor’un Adil Hocası’ndan çağrı: “Ulusal Otizm Eylem Planı Hayata Geçsin!”
Nursema2020-12-03T08:50:00+03:00“Türkiye Otizm Ağı Güçlendirme Projesi” kapsamında gerçekleştirilecek kampanya ile Ulusal Otizm Eylem Planı #HayataGeçsin vurgusu yapılıyor ve herkes otizmli bireylerin ve ailelerinin sesi olmaya davet ediliyor!
Engelli bireylerin yaşadığı sorunlara dikkat çeken ve onların toplumsal yaşama adil bir şekilde katılmalarını amaçlayan 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde Türkiye Otizm Ağı Güçlendirme Projesi kapsamında önemli bir kampanya yürütülecek. Ulusal Otizm Eylem Planı hayata geçtiğinde otizmli bireylerin neleri başarabileceğine vurgu yapan #HayataGeçsin kampanyası gerçekleştirilecek.
3 Aralık Dünya Engelliler Günü! Engelli bireylerin yaşadığı sorunlara dikkat çekme günü… Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti Ortaklıklar ve Ağlar Hibe Programı tarafından desteklenen, Tohum Otizm Vakfı koordinatörlüğünde ülkemizde otizm konusunda faaliyet gösteren 9 sivil toplum kuruluşu ortaklığıyla yürütülen Türkiye Otizm Ağı Güçlendirme Projesi (Strengthening of Autism Network in Turkey Project) kapsamında #HayataGeçsin kampanyası gerçekleştirilecek.
Kampanya kapsamında, ilk defa başrol karakterinin otizmli olması açısından büyük önem taşıyan ve otizmli bireylerin dünyalarını anlamaya, onlarla empati kurmaya kapı açan Mucize Doktor dizisinde Adil Hoca karakterine can veren başarılı sanatçı Reha Özcan #HayataGeçsin diyor ve Ulusal Otizm Eylem Planı hayata geçtiğinde otizmlilerin neleri başarabileceğine vurgu yapıyor. Siz de 3 Aralık Dünya
Engelliler Günü’nde #HayataGeçsin etiketi ile sosyal medya hesaplarınızdan paylaşım yaparak otizmli çocukların “Yaşıtlarıyla birlikte eğitim alabilmek, sağlık hizmetlerinden öncelikli faydalanmak, iş hayatına katılmak ve bağımsız yaşam sürdürmek… Yani eşit yaşam şartlarına ulaşabilmek.” hayallerini gerçekleştirebilmeleri için seslerini duyurabilirsiniz.
Proje Hakkında:
Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından Kamu ve STK’lar Arasında İşbirliğinin Güçlendirilmesi için Ortaklıklar ve Ağlar Hibe Programı kapsamında finanse edilmektedir. Proje ile Türkiye’de otizm alanında çalışan Sivil Toplum Kuruluşlarının bir araya geldiği TürkiyeOtizm Meclisi üyelerinin kapasitelerinin güçlendirilmesi, Kamu- STK diyaloğunun desteklenmesi ve Ulusal Otizm Eylem Planı’nın bilirinirliğinin artırılarak sürdürülebilir izleme mekanizmasının kurulması amaçlanmıştır.
Proje Koordinatörü:
- Tohum Otizm Vakfı
Proje Ortakları:
- Otizm Dernekleri Federasyonu
- Anadolu Otizm Federasyonu
- Selçuklu Otizmli Bireyler Eğitim Vakfı
- Konya Otistik Çocuklar ve Aileleri Yardımlaşma Derneği
- Özel Gereksinimli Bireyleri Destekleme Derneği
- Rize Otizmle Mücadele ve Eğitim Derneği
- Otizm ve Engelli Dernekleri Federasyonu
- Otizm Federasyonu ve Anadolu Otizm Eğitim ve Mücadele Geydirici Vakfı
Proje Tarihleri:
15 Ekim 2018- 14 Ocak 2021
Ulusal Otizm Eylem Planı Hakkında:
Otizm Eylem Planı; otizmli bireylerin, toplumsal hizmetlerden diğer bireylerle eşit yararlanmasını sağlamak ve bağımsız biçimde toplumsal yaşamın her alanına katılımlarını kolaylaştırmak amacı ile 3 Aralık 2016 tarihinde Resmi Gazete ’de yayınlanmış, 2016-2019 yılları arasında uygulanması öngörülerek, yürürlüğe girmiştir. 6 başlık altında toplanan ve 26 tedbir bulunan Otizm Eylem Planı’nda her bir hedef Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, RTÜK, YÖK gibi kurumların sorumluluğuna verilmiştir.
Türkiye Otizm Meclisi Hakkında:
Türkiye Otizm Meclisi, otizm alanında çalışan sivil toplum kuruluşlarının bir araya gelerek oluşturdukları ulusal bir sivil platformdur. 2006 yılında bir platform olarak çalışmalarına başlamış, 2016 yılında Türkiye Otizm Meclisi kurulmuştur. 100’ün üzerinde üye STK bulunmaktadır.
Kuruluş amacı, Türkiye’de Otizm konusunda çalışan sivil toplum kuruluşlarının, tek bir ses ve güçlü bir paydaş olarak kabul edilebilirliklerini güçlendirmek, gerçekleştirilecek proje ve raporlamalar ile oluşturulacak Çalışma Grupları sayesinde Ulusal Otizm Eylem Planı’nın tüm Türkiye’de etkili bir şekilde uygulanmasını sağlamaktır.
Bu yayın Avrupa Birliğinin maddi desteği ile hazırlanmıştır. İçerik tamamıyla Tohum Otizm Vakfı sorumluluğu altındadır ve Avrupa Birliğinin görüşlerini yansıtmak zorunda değildir.
Eğitime Ulaşmaları Paylaştıkça Kolaylaşacak!
Nursema2021-04-16T17:29:13+03:00
1 Aralık Paylaşma Günü’nde Otizmli Çocukların “Eğitime Ulaşmaları Paylaştıkça Kolaylaşacak!”
Uluslararası bir kolektif bağışçılık kampanyası olan, tüm dünyada 60'tan fazla ülkede uygulanan Giving Tuesday, bu yıl ilk defa 1 Aralık'ta Paylaşma Günü olarak sivil toplum, özel sektör ve bireylerin katılımı ile Türkiye’de kutlanacak. Türkiye Üçüncü Sektör Vakfı’nın (TÜSEV) ülke liderliğini üstlendiği ve geniş bir paydaş kitlesinin sahiplendiği Paylaşma Günü’nde, yapılacak tüm iyilik hareketleri #paylaşmaGünü etiketi altında buluşacak. Tohum Otizm Vakfı tarafından Senfonico ajansın desteğiyle 1 Aralık’ta hayata geçirilecek #PaylaşmaGünü kampanyası ile TOHUM yazıp 5290’a SMS gönderebilir, otizmli çocuklar ile 20 TL paylaşarak eğitime ulaşmalarını kolaylaştırabilirsiniz.
Doğuştan gelen ve genellikle yaşamın ilk üç yılında fark edilen gelişimsel bir farklılık olan otizmin nedeni günümüzde hala bilinmemekle beraber bilinen tek çaresi, erken tanı ile yoğun, sürekli, özel eğitimdir! 1 Aralık Paylaşma Günü’nde Tohum Otizm Vakfı tarafından Senfonico ajansın desteğiyle hayata geçirilecek #PaylaşmaGünü kampanyası ile kurumlar ve bireyler, maddi varlıklarını, zamanını ve becerilerini otizmli çocukların faydası için kullanmaya davet edildi. Tohum Otizm Vakfı’nda okuyan otizmli çocukların “Eğitime ulaşmaları paylaştıkça kolaylaşacak!” vurgusuyla gerçekleşecek kampanyaya TOHUM yazıp 5290’a SMS göndererek destek olabilir, otizmli çocukların eğitimine katkı sağlayabilirsiniz.
Otizmin bilinen tek çaresi, erken tanı ile yoğun, sürekli, özel eğitim!
Otizmin başlıca belirtileri arasında; başkalarıyla göz teması kurmamak, ismi söylendiğinde bakmamak, konuşmada gerilik, parmağıyla ile istediği şeyi gösterememek, akranlarının oynadığı oyunlara ilgi göstermemek, sallanmak, çırpınmak, parmak ucunda yürümek, dönen nesnelere karşı aşırı ilgi ve takıntılı davranışlar sayılabiliyor. Ailelerin çocuklarında aynı yaştaki diğer akranlarından farklı davranışlar ve belirtiler gözlemleniyorsa vakit kaybetmeden otizm konusunda uzman bir çocuk ergen psikiyatristine başvurmaları gerekiyor. Otizmin günümüzde bilinen tek çaresi, tek ilacı erken tanı ve sürekli, yoğun, özel eğitimdir. Bilimsel araştırmalar, erken tanı ve doğru bir eğitim yöntemi ile yoğun olarak eğitim alan çocukların yaklaşık yüzde ellisinde otizmin belirtilerinin kontrol altına alınabildiğini, gelişim sağlanabildiğini, hatta bazı otizmli çocukların ergenlik yaşına geldiklerinde diğer arkadaşlarından farkı kalmadığını gösteriyor.
Dayanışma ve beraberliğin her zamankinden çok daha önemli olduğu günler yaşadıklarına vurgu yapan Tohum Otizm Vakfı Kurucu Başkan Yardımcısı Aylin Sezgin, “Eğitim her çocuğun anayasal hakkıdır ama otizmli çocuklar için eğitim haktan da öte tek çaredir. Tüm paydaşlarımıza, 1 Aralık Paylaşma Günü’nde vakfımızda okuyan otizmli çocukların eğitim burs fonuna destek olmak için becerilerini, zamanlarını, maddi varlıklarını paylaşmaları çağrısında bulunuyoruz. Sizler için küçük onlar için büyük bir adım olduğunu hatırlatıyor; kurumları ve bireyleri, otizmli çocukların eğitime ulaşmalarını kolaylaştırmak için #PaylaşmaGünü ‘nde paylaşmaya davet ediyoruz. Haydi, siz de TOHUM yazıp 5290’a SMS atarak 20 TL paylaşın… Tohum Otizm Vakfı’nda eğitim alan otizmli çocukların eğitimine destek olun.” dedi.
Tuvalet Eğitimi Yolculuğu
Nursema2020-11-06T15:47:11+03:00
Otizm ve diğer gelişimsel yetersizliği olan çocuklar için nitelikli bir kılavuz olan Judith A. Coucouvanis tarafından kaleme alınan Tuvalet Eğitimi Yolculuğu Aura Yayınları’ndan çıktı. Editörlüğünü Okulumuz Eğitim Direktörleri Nergiz Koçarslan ve Hayal Korkmaz’ın üstlendiği kitabımızdan çocuklarınıza tuvalet eğitimi kazandırma yolunda sistematik ve kapsamlı bir başucu kılavuzu olarak fayda sağlayacaksınız.